dingen die doorgaan, dingen die veranderen

Dit verhaal gaat over 3 zaken: 1. de schijnbare verwaarlozing van dit blog, 2. nieuwe trends & ziektes, en 3: toch nog nieuwe muziek.

Het is waar. Mijn blog wordt te weinig ge-update. 2 oorzaken:

  1. geen actieve toetsing van Nieuwe Muziek door Adeline van Lier – waar ik hier een extra uitlaatklep voor had gecreeerd
  2. Facebook neemt steeds vaker de rol over om even iets over een onderwerp te delen – een groeiend fenomeen.

Desalniettemin blijven blogs de moeite waard. Sterker nog: blog-berichten schijnen steeds langer te worden.

Welnu, zoals jullie weten is Bert Kommerij mijn broodheer als het gaat om het verzorgen van introducties bij films. Afgelopen vrijdag viel mij deze eer weer te beurt, toen zijn Media Me in wereldpremiere ging op het International Film Festival Breda. Lees hier mijn integrale tekst, over gamificatie en FOMO.

Start deze nieuwe Jamie Woon – ‘Spirals’ eerst, en lees dan het verhaal:

Update (18-09-2011): MediaMe nu online te zien op HollandDoc

Full disclosure
Even full disclosure aan het begin:
Dit is de 2e keer dat ik een inleiding verzorg bij MediaMe. En nu zou je denken dat ik de tekst al aardig uit het hoofd ken, maar Bert vroeg me om iets anders te zeggen dan de 1e keer. Ik weet niet of ‘ie ontevreden was, maar je zou ook iets anders kunnen concluderen uit het FEIT DAT ‘ie me weer gevraagd heeft…
Ja toch?

ZAALONDERZOEK
Maar ook bij u – belangrijk publiek- wil ik starten met een klein onderzoek: wie hier in de zaal, heeft zichzelf of materiaal van zichzelf, zien of horen terugkomen in projecten van Bert Kommerij?
En wie denkt dat ‘ie hierop ‘ja’ kan antwoorden nadat we MediaMe hebben gezien??(In het Ketelhuis in Amsterdam, 3 februari j.l. waren dat er meer!)

 

BERT KAN NIET ZONDER U
Wat ik maar wil zeggen: Berts werk kan namelijk niet bestaan zonder publiek. En ook ik heb materiaal toegevoegd aan het project dat MediaMe is. Want als Bert zegt: “You are in my story”, dan verwacht ik dat ook. U toch ook?

En zoals Bert me zelf al vertelde: “elke reactie op MediaMe is weer anders, iedereen haalt er iets anders uit.”

2 TRENDS
En omdat ik hem nu 2,5x keer gezien heb, voel ik voor MediaMe aansluiting bij 2 nieuwe trends:
1.    De Gamificatie van het echte leven
2.    Een nieuwe stress-trend, gevoed door sociale media: FOMO – fear of missing out

GAMIFICATIE
Mag ik nog iets aan u vragen? Wie hier gebruikt Foursquare?

Ik heb nl. een vriendin en die moet voor haar werk vaak in Leeuwarden zijn, en daarvoor reist ze met de auto, via de Afsluitdijk. Ze werd op een gegeven moment binnen Foursquare dan ook de Burgemeester/Mayor van de Afsluitdijk. En toen ze na 4 weken vakantie Brazilie terugkwam, bleek ze opeens burgemeester-af te zijn. En toen ze me dat vertelde, zag ik de furie, het verlies in haar ogen. En ze vertelde me –vastberaden- dat ze terug ging vechten, om die felbegeerde, al dan niet virtuele status- terug te krijgen.
Ik bedoel maar. Gamificatie van het echte leven.

DE INTERACTIEVE FILM IS EEN GAME!
Toen zaken als interactie en nieuwe media opkwamen, speelden mijn collega’s en mede-studenten met het idee om films interactief te maken. Mensen zouden zelf vervolgscene’s kunnen kiezen, en zo werd je als kijker de regisseur van het verhaal. Uber-interactief. Helemaal 2001 was dat toen.
En in de jaren tussen toen en nu, kwam ik er steeds meer achter dat de echte interactieve film niet te realiseren was, maar dat games die lading steeds meer dekten. Realistischer in beeld, onbewust van tijd en plaats, en volledig ondergedompeld in fantasie of historische werelden, had je als speler alle invloed op het verhaal, waar je zelf in meespeelde.

MAAR NU IS DAAR BERT KOMMERIJ
En nu, in 2011, laat Bert Kommerij ons zien wat een ware interactieve film is. Waar die interactie precies zit. Is MediaMe een twitter-opera, een audio-hoorspel-annex-foto-roman, een social story, een…. ik weet het niet. Maar wat u zometeen te zien krijgt, moet u zelf afmaken.

You are in my story is de ondertitel van Media Me. En waar is een kijker, een speler, een gebruiker meer onderdeel van een verhaal, dan in een game?

KLAAR MET GAMEN
Het gaat te ver om op onze vrije vrijdagavond, waar we onszelf ook voornamelijk willen vermaken met een film, om alle film- en game-theorieen op te dissen. En daar gaat het ook niet om, want wij hebben Bert Kommerij. Hij maakt alles praktisch. Maar u moet er wel zelf wat voor doen.

FOMO: Fear of missing out
nieuw social-media-generated stress-syndroom

FOMO
En dan kom ik bij het laatste punt: FOMO – fear of missing out – bang zijn om iets te moeten missen. Dankzij de sociale media weten we steeds actueler en van meer mensen wat we op dit moment allemaal aan het missen zijn.

Weet u trouwens wat u op dit moment allemaal in Breda mist?
Op dit moment op dit festival:
Made in Dagenham
The House under the Water
Neds
en nog 6 andere films…

Verder op dit moment elders in Breda:
– Workshop stamboomonderzoek voor beginners – Stadsarchief Breda
– LuckyLips Dinnershow
– Scapino Ballet in het Chassé Theater

En verder in het land, nu zo’n beetje aan de gang, waar u niet bij bent:
* Acda & de Munnik – Oosterpoort, Groningen
* De Musical Legally Blonde – Carre
* Jools Holland – Paradiso
* Musical Petticoat – Stadsschouwburg De Harmonie, Leeuwarden

Tussenpoll
Wie heeft er trouwens net zijn facebook gecheckt?
Weten jullie wat vrienden nu elders aan het doen zijn?
Heb je ze hier heen gehaald? Nee, haal ze hierheen. Als ze snel zijn, missen ze niks.

“Je mist meer dan je meemaakt, maar dat geeft niet” – Martin Bril

Martin Bril
We kunnen bang zijn voor FOMO: de Fear of Missing Out, de angst dat we iets missen. Maar gelukkig heb ik een kussensloop met een tekst van Martin Bril, die jullie misschien ook verzachting kan bieden: ?“je mist meer dan je meemaakt, maar dat geeft niet.”
En bedenk eens: vanavond maak je dit alleen met al deze mensen samen mee.?Maar je kunt later, op andere plekken, met weer andere mensen het verhaal van MediaMe af maken. Hoef je niks te missen. Sterker nog: door mee te doen maak je het allemaal nog intenser mee!

MediaMe, you are in my story. We zitten straks allemaal in het verhaal! We spelen allemaal mee. En wat we missen, kunnen we zelf toevoegen. ?Nu, straks. In ons hoofd, al pratend met vrienden, of toevoegend aan het web.

Bert Kommerij dames en heren: helemaal next level! Ik wens u veel ‘speel’plezier.

4 gedachten over “dingen die doorgaan, dingen die veranderen”

  1. Pingback: Media Me

Geef een reactie